Τι συμβαίνει τώρα με το Brexit

 

Οι σχετικές με το Brexit ψηφοφορίες που διεξάγονται στο βρετανικό κοινοβούλιο, και για τις οποίες διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα, δεν αφορούν τις Βρυξέλλες. Είναι νόμοι με τους οποίους το βρετανικό κράτος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα του Brexit.

Όμως, οι φιλοευρωπαϊκές πτέρυγες και στα δύο Σώματα της Βουλής (μη αιρετοί Λόρδοι και εκλεγμένοι βουλευτές) βρίσκουν ευκαιρία για να προτείνουν τροπολογίες που ακυρώνουν στην πράξη το σκληρό Brexit.

Αυτό συνέβη με τον Νόμο Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αντικαθιστά τον Νόμο Ένταξης στην ΕΟΚ το 1972. Οι Λόρδοι εξέτασαν το νομοσχέδιο και έστειλαν 15 τροπολογίες στους βουλευτές. Η Βουλή των Λόρδων είναι φιλοευρωπαϊκή και σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και οι τροπολογίες της. Προβλέπουν για παράδειγμα, συμμετοχή στην Τελωνειακή Ένωση, συνέχιση της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλα πολλά.

Οι βουλευτές καταψήφισαν τις τροπολογίες. Μεσολάβησε μάχη, αφού η Τερέζα Μέι συνάντησε στο γραφείο της, και ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, τους περίπου 12 διαφωνούντες του κόμματος της. Η πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι οι βουλευτές θα έχουν ουσιαστικό λόγο στην τελική συμφωνία αποχώρησης. Θα μπορούν δηλαδή να στείλουν την κυβέρνηση πίσω στις Βρυξέλλες, ώστε η Μέι να πετύχει καλύτερους όρους. Στην Ελλάδα είχαμε μία αντίστοιχη συζήτηση για τη συμφωνία με την FYROM. Η Μέι μπορεί να υπογράφει διεθνείς συνθήκες χωρίς την ανάμειξη του κοινοβουλίου, αλλά στην περίπτωση του Brexit, οι βουλευτές θέλουν να την αναγκάσουν να τους ακούσει.

Ποια είναι όμως η “τελική συμφωνία αποχώρησης”. Είναι κείμενο συμφωνίας στο οποίο οι δύο πλευρές κατέληξαν τον Δεκέμβριο του 2017. Περιγράφει τους όρους αποχώρησης, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί, αφού εκκρεμεί το ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας (εδώ από το Fact ποιο είναι το πρόβλημα). Εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν, η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο.

Η Μέι γλίτωσε την ήττα, σε αντίθεση με τον Κόρμπιν τον οποίον αγνόησαν 90 φιλοευρωπαϊστές βουλευτές του κόμματος του (ανάμεσα τους έξι σκιώδεις υπουργοί που στη συνέχεια παραιτήθηκαν) και υπερψήφισαν την τροπολογία που προέβλεπε συμμετοχή στην ΕΕ αλά Νορβηγία.   

Ο δρόμος για την κυβέρνηση είναι μακρύς, αφού και άλλοι νόμοι για το Brexit έρχονται προς ψήφιση, με πρώτον στη σειρά αυτόν που θα ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας μετά το Brexit. Προκειμένου μάλιστα η Μέι να εξασφαλίσει την συναίνεση των διαφωνούντων, τους διαβεβαίωσε ότι “θα έχουν πολλές ευκαιρίες” να την καταψηφίσουν στο μέλλον. Υπόσχεση ενδεικτική του ότι όταν προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, η Μέι  εισπράττει κάθε φορά 2-3 εβδομάδες το πολύ.

Η εβδομάδα σε μία δημοσκόπηση: Τα 2/3 των  Βρετανών πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός τους τα έκανε μαντάρα με το Brexit.

Θύμιος Τζάλλας