Με μια μαζική, ειρηνική διαδήλωση που διοργανώθηκε χθες στην Τύνιδα τιμήθηκαν τα επτά χρόνια από το ξέσπασμα της “Αραβικής Άνοιξης” η οποία, βέβαια, ξεκίνησε από την Τυνησία και οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλί μετά από 23 χρόνια παραμονής του στην εξουσία.
Η πορεία της Κυριακής και η επέτειος των γεγονότων του 2011 όμως βρίσκουν τους Τυνήσιους στους δρόμους, διαμαρτυρόμενους για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλλε η κυβέρνηση και τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουρίου. Γράφαμε τα σχετικά στο FACT της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση της Τυνησίας αναγκάστηκε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων λιτότητας μετά την αποτυχία της να περάσει επιτυχώς την αξιολόγηση του ΔΝΤ το οποίο στα τέλη του 2017 πάγωσε τη χρηματοδότηση βάσει της δανειακής σύμβασης που είχε συνάψει να με τη χώρα.
Όλη την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιούνταν σε καθημερινή βάση διαμαρτυρίες για τα μέτρα λιτότητας οι οποίες οδηγούσαν σε μαζικές συλλήψεις πολιτών. Πάνω από 800 Τυνήσιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας που προχώρησε σε συστάσεις προς την κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι η Τυνησία είναι η χώρα η οποία πέρασε σχετικά ομαλά στη δημοκρατία. Το 2013 η χώρα κλυδωνίστηκε σοβαρά για τη θέση που θα είχε η θρησκεία στο κράτος και το νέο Σύνταγμα, μια συζήτηση που δημιούργησε τεράστια κοινωνική αναταραχή και προκάλεσε αρκετές πολιτικές δολοφονίες με κορυφαία αυτή του αρχηγού της τότε αντιπολίτευσης Mohamed Brahmi. Οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις στόχο είχαν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση. Αυτή ήταν η στιγμή που οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες, ο δικηγορικός σύλλογος και ομάδα ακτιβιστών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέλαβαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν το περίφημο “Κουρτέτο Διαλόγου” με στόχο αυτό να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής σε μια διαδικασία μετάβασης που θα περιελάμβανε τη συγγραφή νέου Συντάγματος και την προκήρυξη νέων εκλογών κάτι που κατάφεραν το Φθινόπωρο του 2014. Το “Κουαρτέτο Διαλόγου” βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2015.
Ο Πρωθυπουργος της Τυνησίας Youssef Chahed ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο να ανακουφίσουν τους πιο φτωχούς της χώρας αλλά η αντιπολίτευσης που αποτελείται από ένα συνονθύλευμα αριστερών και αριστερίστικων ομάδων κάνει λόγο για κοροϊδία.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ρίξει την ανεργία στο 12.5% από το 15% είναι σήμερα ενώ πιστεύει ότι το ολοένα και αυξανόμενο τουριστικό ρεύμα θα βοηθήσει ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην ανάκαμψη.
Αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή τα κινήματα της αντιπολίτευσης που συσπειρώνονται γύρω από το “Λαϊκό Μέτωπο”, κατά βάση νεανικά, είναι χωρίς ηγεσία. Μένει να δούμε πώς αυτά θα ανασυγκροτηθούν μέχρι τις επόμενες εκλογές και εάν θα πετύχουν να επηρεάσουν καθοριστικά της εξελίξεις.
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου.
Για να λαμβάνετε καθημερινά στο εμέηλ σας τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας εγγράφεστε εδώ.