Brexit: «O Μπαρνιέ μας έριξε χειροβομβίδα»

European Union Commissioner for Internal Market and Services Michel Barnier during a press conference on Green Paper consultation on the Modernisation of EU Public Procurement Policy at the EU Commission headquarter in Brussels, Belgium, 27 January 2011. EPA/OLIVIER HOSLET

Χειροβομβίδα σήμερα στο Brexit. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διένειμε στις 27 χώρες το προσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης των Βρετανών. Στις 120 σελίδες προβλέπονται όλα όσα συμφώνησαν προφορικά οι δύο πλευρές τον Δεκέμβριο. Μόλις όμως τα είδαν γραμμένα οι ευρωσκεπτικιστές της Βρετανικής κυβέρνησης, άρχισαν να λένε στους δημοσιογράφους ότι ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ τους έριξε χειροβομβίδα.

Στο Brexit, ένα ζήτημα υψηλού εθνικού συμβολισμού, οι Βρετανοί δεν θέλουν να λαμβάνουν από τις Βρυξέλλες οδηγίες που ρυθμίζουν εσωτερικά τους ζητήματα, όπως τις σχέσεις της Βορείου Ιρλανδίας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Δεκέμβριο η Τερέζα Μέι συμφώνησε στο να μην υπάρξουν σύνορα μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Ούτε οι Βρετανοί, ούτε η ΕΕ θέλουν σύνορα σε μία προβληματική περιοχή στην οποία η ειρήνη διασφαλίστηκε σχετικά πρόσφατα, το 1997.

Οι Βρυξέλλες λοιπόν συμπεριέλαβαν στο σημερινό προσχέδιο την προφορική συμφωνία του Δεκεμβρίου. Μόνο που η Bρετανική κυβέρνηση έχει επίσης υποσχεθεί στους ψηφοφόρους Brexit: δηλαδή έλεγχο της μετανάστευσης, έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Πώς είναι δυνατόν αυτό να επιτευχθεί, αν δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο (του οποίου μέρος είναι η Βόρειος Ιρλανδία) και την Ιρλανδία;  

Η Μέι προκειμένου η διαπραγμάτευση να προχωρήσει τον Δεκέμβριο, είπε ότι θα βρει έναν τρόπο, ώστε οι συνοριακοί έλεγχοι να είναι ηλεκτρονικοί. Από την αρχή ο σχεδιασμός για ηλεκτρονική επιτήρηση χιλιάδων εμπορικών συναλλαγών και μετακινήσεων σε ένα σύνορο 500 χιλιομέτρων, έγιναν δεκτοί με σκεπτικισμό τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τον Βρετανικό Τύπο. Η ελαφρότητα υπουργών, όπως ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος με επιστολή του που έγινε γνωστή χθες το βράδυ προς τη Μέι, παρομοίωσε το ηλεκτρονικό σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες με τον τρόπο που η δημοτική αρχή έκανε ηλεκτρονικούς ελέγχους στον δακτύλιο του Λονδίνου επί δημαρχίας του, ενισχύει την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί μάλλον αερολογούν.

Οι Βρυξέλλες όμως πήραν τον Δεκέμβριο αυτό που ήθελαν από τους Βρετανούς. Τη δέσμευση τους για τη μη ύπαρξη συνόρου. Αν η Μέι το καταφέρει ηλεκτρονικά έχει καλώς, αν όχι, η Βόρειος Ιρλανδία δεν θα έχει σύνορα με την ΕΕ. Αυτό φυσικά οι Συντηρητικοί, και ειδικά οι Ενωτικοί Βορειοϊρλανδοί δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν, αφού σημαίνει de facto αποχώρηση της Βορείου Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Παρασκευή, η Μέι αναμένεται να προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες να μην απειλούν την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Και που να μην είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο!

Θύμιος Τζάλλας