Brexit:Τί θα ισχύσει για τους ξένους υπηκόους

 

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι  αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τους Ευρωπαίους υπηκόους που ζουν στη Βρετανία, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με αυτή την πρόταση κάθε Ευρωπαίος υπήκοος που ζει πέντε συνεχόμενα χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει το καθεστώς του “εγκατεστημένου κατοίκου” (settled status) λαμβάνοντας πλήρη δικαιώματα σε ό,τι αφορά την υγεία, την εκπαίδευση, τις παροχές, τις συντάξεις και την υποβολή αίτησης βρετανικής υπηκοότητας. Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς το καταληκτικό χρονικό σημείο για την προσμέτρηση των πέντε ετών (cut-off date) αλλά θα πρόκειται για κάποια ημερομηνία μεταξύ 29 Μαρτίου 2017 και 29 Μαρτίου 2019.

Όσοι Ευρωπαίοι υπήκοοι ζουν στη χώρα λιγότερο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να εξαντλήσουν την περίοδο των πέντε ετών της προσωρινής διαμονής, υποβάλλοντας στο τέλος αίτηση για μόνιμο δικαίωμα διαμονής με το καθεστώς του εγκατεστημένου κατοίκου.

Όσοι εισέλθουν στη χώρα πριν την αποχώρηση αλλά μετά τη καταληκτική ημερομηνία θα τους δοθεί μετά το Brexit μια περίοδος χάριτος για να διευθετήσουν το καθεστώς τους. Το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής τους δεν θα είναι εγγυημένο αλλά θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε περιστάσεις.

Για όσους εισέλθουν στη χώρα μετά το Brexit θα ισχύσει η νομοθεσία περί μετανάστευσης όπως αυτή οριστεί στο μέλλον.

Μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα παραμονής θα μπορέσουν να φέρουν τα μέλη της οικογένειάς τους από το εξωτερικό.

Για όλες τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να υποβληθεί αίτηση απόκτησης άδειας παραμονής με απλοποιημένη γραφειοκρατική διαδικασία σε σχέση με το παρελθόν.

Η Τερέζα Μέι, μη αποδεχόμενη τον εποπτικό λόγο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μίλησε για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών με βαση το βρετανικό δίκαιο ενώ αναφορά θα γίνει και στη Συμφωνία Αποχώρησης η οποία θα έχει διεθνή νομική υπόσταση.

Βίκη Ελευθεριάδου.