Τί σημαίνει η επ’αόριστον παραμονή Σι στην εξουσία;

A woman picks a souvenir necklace with a portrait of Chinese President Xi Jinping from a selection that also includes necklaces featuring late Chinese Chairman Mao Zedong at a stall in Tiananmen Square in Beijing, China, February 26, 2018. REUTERS/Thomas Peter

ΚΙΝΑ-Την είδηση πρέπει να τη έχετε διαβάσει ήδη όλοι. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ανακοίνωσε πως σκοπεύει να καταργήσει το όριο που υπάρχει στη θητεία του προέδρου ανοίγοντας το δρόμο για την παραμονή του νυν προέδρου Ξι στην εξουσία για όσο αυτός το θελήσει.

Η είδηση έχει προκαλέσει αίσθηση.
Ζητήσαμε τη γνώμη του Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλου Προϊστάμενου Προοπτικής Διερεύνησης του Millenium Project του Δικτύου “Πράξη” να μας εξηγήσει τη σημασία αυτής της απόφασης.
Να τι μας είπε:
Όλα ξεκίνησαν το 2012 (8 Νοεμβρίου) όταν το 18ο συνέδριο του Κουμμουνιστικού Κόμματος ξεκίνησε την διαδικασία αλλαγής ηγεσίας (που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια). Ο Σι κληρονόμησε τότε μια οικονομία με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, που είχε καταγραφεί από τα τέλη της δεκαετίας του 90, και σταδιακά διαμόρφωσε και επικοινώνησε το όραμα του για μια Κίνα που θα συνδυάζει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, κοινωνική αρμονία, και οικονομικές ευκαιρίες για όλους (ο λεγόμενος «σοσιαλισμός με Κινέζικα χαρακτηριστικά») . Οραματίστηκε επίσης την αναζωογόνηση του έθνους και την ισχυρή επανατοποθέτηση της Κίνας στη διεθνή σκηνή.
Πέντε χρόνια μετά, φαίνεται ότι έχει πετύχει σε όλα, δίνοντας μάχες και τελικά περιορίζοντας σημαντικά τη διαφθορά (κυρίως στα ανώτερα και ανώτατα) επίπεδα διακυβέρνησης. Να τονίσουμε ότι το πολιτικό σύστημα στην Κίνα είναι πολύπλοκο, με 2 παράλληλα συστήματα διακυβέρνησης που αλληλοσυνδέονται και αλληλοελέγχονται σε όλα τα επίπεδα, της ιεραρχίας ΚΚΚ (το Κουμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας) και της Κυβέρνησης, και επομένως οι δραστικές αλλαγές (και κυρίως ο πόλεμος στη διαφθορά και οι αλλαγές στην οικονομία) που κατάφερε ο Σι απαίτησαν ενέργειες και την κατάλληλη στήριξη και στα δυο επίπεδα.
Το πρόσημο της θητείας του μέχρι τώρα είναι εξαιρετικά θετικό για την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ οι συχνές δημόσιες εμφανίσεις του (κάτι ασυνήθιστο για τους Κινέζους προέδρους) αντιμετωπίζονται με ενθουσιασμό όπως οι αντίστοιχες του Ομπάμα στην Αμερική. Σήμερα, δίκαια θεωρείται ως ένας από τους μεγάλους του ΚΚΚ, μαζί με τον Μάο Τσετούνγκ και τον Deng Xiaoping (που έκανε το άνοιγμα της Κινέζικης Οικονομίας). Θυμίζω επίσης ότι τον Οκτώβριο του 2017 η “κοσμοθεωρία του Xi Jinping” , ενσωματώθηκε στο καταστατικό του Κόμματος (έχει την ισχύ συντάγματος) και από μόνο του σαν γεγονός τον κάνει παντοδύναμο, και η δυνατότητα παράτασης της θητείας του φαίνεται αναμενόμενη εξέλιξη μετά το συνέδριο του Οκτωβρίου.
Ωστόσο και παρά τα σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, για την βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης, την προστασία του περιβάλλοντος, κλπ, ταυτόχρονα, φαίνεται ότι εντείνονται οι προσπάθειες για τον έλεγχο των κοινωνικών μέσων και της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ το νέο “εθελοντικό” σύστημα αξιολόγησης των πολιτών βάσει της δραστηριότητας τους στα κοινωνικά δίκτυα αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο την αυθόρμητη έκφραση. Σημειώνεται ωστόσο και πάλι, ότι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας φαίνεται να μη ενοχλείται, ή να αποδέχεται ως αναγκαιότητα αυτά τα μέτρα”.