“κ.Λαζαράκου, είστε η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των αγορών;”

Διαβάζοντας τα βιογραφικά των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ είναι δύσκολο να μην σταθείς σε αυτό της Βασιλικής Λαζαράκου. Πρώην Α’Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το διάστημα 2012 έως το τέλος του 2015 έχει εργαστεί για πάνω από 20 χρόνια ως δικηγόρος για χρηματιστηριακάκαι τραπεζικά θέματα.

Δεν έχουν πολλές Ελληνίδες αυτό το βιογραφικό. Ο χώρος των τραπεζών και των αγορών είναι κατεξοχήν ανδροκρατούμενος, μια νέα γυναίκα σε αυτές τις θέσεις οπωσδήποτε προκαλεί το ενδιαφέρον.

“Είστε η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των αγορών;” τη ρωτάω αμέσως μόλις ξεκινάμε τη συνομιλία της.

Φυσικά γελάει αλλά δεν αιφνιδιάζεται.
“Είμαι μια δικηγόρος που παθιάζεται με το Δίκαιο που διέπει τη λειτουργία των τραπεζών και των αγορών καθώς και το Εμπορικό Δίκαιο. Έχω εκπαιδευτεί στις διαπραγματεύσεις και πιστεύω πως αν εκλεγώ Ευρωβουλευτής δεν θα προσφέρω απλώς πολλά, έτσι γενικά και αόριστα αλλά θα έχω συγκεκριμένες και μετρήσιμες επιτυχίες σε όφελος της χώρας μας σε ό,τι αναλάβω να φέρω εις πέρας. Γιαυτό ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου ενώ μέχρι σήμερα δεν είχα εμπλοκή με την πολιτική από αυτή τη θέση. Σκέφτομαι πως ίσως θα μπορούσα να είμαι κατάλληλη γιαυτή τη δουλειά και ζητώ να με ψηφίσουν”.

Είναι η σειρά μου να αιφνιδιαστώ από την άμεση και κοφτή απάντηση πολλώ μάλλον δε επειδή εκφέρεται μ’ενα μεγάλο χαμόγελο.

“Κι αν δεν εκλεγείτε, γιατί πιστεύω να ξέρετε ότι είναι πολύ δύσκολο, τι θα κάνετε τότε;”

“Θα επιστρέψω στη δουλειά μου. Ζούμε σε μια εποχή που είναι ωραίο να είσαι δικηγόρος με τη δική μου εξειδίκευση και με εκπαίδευση στις διαπραγματεύσεις. Είμαι σίγουρη ότι μόλις επέλθει η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει Πρωθυπουργός η Ελλάδα θα αποκτήσει κεντρική θέση στο ενδιαφέρον των επενδυτών. Άνθρωποι με τη δική μου εκπαίδευση θα είναι πολύ χρήσιμοι”.

“Στέλεχος των αγορών, λοιπόν. Για κάποιους ένας “μισθοφόρος”. Θα μπορούσατε δηλαδή να είστε υποψήφια με οποιοδήποτε κόμμα;”

“Α, όχι. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θέλει και μπορεί να προχωρήσει σε όλα όσα είναι αναγκαία για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Οϋτε θα μπορούσα να στρατευθώ με άλλο κόμμα και για να είμαι ειλικρινής, με την εμπειρία που έχω, δεν θα με ενδιέφερε κάτι τέτοιο ακόμα κι αν μου είχαν εξασφαλίσει την εκλογή. Οι μεταρρυθμίσεις είναι βασικό  στοιχείο ταυτότητας  της ΝΔ. Για να προχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις πρέπει να βλέπεις τον εαυτό σου ως μεταρρυθμιστική δύναμη. Πάνω απ’όλα όμως για μένα η Νέα Δημοκρατία είναι η ευρωπαϊκή πατριωτική παράταξη, η δύναμη που προκρίνει πάντα το όφελος της πατρίδας μας”.

Στην ερώτηση αν έχει αντιμετωπίσει προκατάληψη ή ακόμα και σεξισμό ως γυναίκα πάλι χαμογελάει.
“Το πρόβλημα των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών στην εργασία είναι τεράστιο. Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να ανταποκριθεί στους πολλαπλούς της ρόλους. Η δικηγορία που ασκώ από την αρχή της καρριέρας μου είναι εντός ενός διεθνούς περιβάλλοντος όπου υπάρχει αξιοκρατία και η εργατικότητα αμείβεται όχι απλώς υλικά αλλά με σεβασμό. Στην Ελλάδα βρίσκομαι συχνά σε συσκέψεις όπου είμαι η μόνη γυναίκα. Κάποιες φορές διακρίνω στο βλέμμα ορισμένων την απορία “Τι θέλει αυτή εδώ”. Αλλάζουν όμως ύφος μόλις πάρω το λόγο και τοποθετηθώ. Τότε καταλαβαίνουν μια χαρά γιατί βρίσκομαι εκεί”.

Τη ρωτάω αν η καμπάνια τη ζορίζει. Άλλο ένα χαμόγελο.

“Είναι μοναδική εμπειρία. Με στεναχωρεί μόνο ότι ο χρόνος είναι ελάχιστος και δεν μπορώ να επισκεφθώ περισσότερα σημεία της χώρας για να ζητήσω από κοντά την ψήφο των συμπολιτών μου, όπως οφείλω να κάνω”.

Τί θα συμβούλευε μια νέα γυναίκα που θέλει να σταδιοδρομήσει σ’ενα ανδροκρατούμενο επάγγελμα;

“Να συνειδητοποιήσει ότι ως γυναίκα θα υποστεί διακρίσεις και μετά αυτό να το “ξεχάσει” με την έννοια ότι δεν πρέπει να επιτρέψει σε κανένα να ορίσει εκείνος τον τρόπο που θα αποτιμά και θα αξιολογεί τον εαυτό της. Έχω διακρίνει πάμπολλες φορές την καχυποψία στους άλλους. Δεν επιτρέπω σε κανένα να ορίσει τον τρόπο που εγώ θα αποτιμώ την αξία μου”.

Πού τη βρίσκετε
Website
Twitter