“Τι απ’όλα είστε τέλος πάντων, κ.Σωτηρόπουλε;”

Τον Βασίλη Σωτηρόπουλο τον γνωρίζω πολλά χρόνια και έχω παρακολουθήσει τόσο την επαγγελματική του δραστηριότητα όσο και τη δράση του στην Κοινωνία των Πολιτών. Παρ’όλα αυτά παρακολουθώντας τις τελευταίες εβδομάδες τον προεκλογικό του αγώνα που κάνει ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι εκπλήσσομαι και η ίδια από το εύρος της δραστηριοποίησής του.

“Τελικά κ.Σωτηρόπουλε τι απ’όσα έχετε ασχοληθεί είστε; Πώς ιεραρχείτε ο ίδιος τη δράση σας τόσο την επαγγελματική όσο και την ακτιβιστική”,

Έχω ασχοληθεί με πολλά πράγματα: έχω γράψει βιβλία, έχω οργανώσει σεμινάρια, έχω παίξει στο Διαδίκτυο πολύ.
Αλλά, όταν η ερώτηση γίνεται τόσο υπαρξιακή, καταλήγω σε ένα. Είμαι δικηγόρος. Δηλαδή δουλεύω, για να υπερασπιστώ ένα ατομικό δικαίωμα του εντολέα μου. Αυτός είναι ο πυρήνας. Από εκεί και πέρα, αυτό βρίσκει πολλές εκφράσεις, μορφές και ρόλους. Ένας από αυτούς τους ρόλους είναι και ο αιρετός αντιπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ευρωπαϊκό δίκαιο που ψηφίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα εργαλείο που βρίσκεται στο επίκεντρο των επαγγελματικών και άλλων ασχολιών μου. Τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως, λόγω εφαρμογής του GDPR, δηλαδή του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία δεδομένων. Σε λίγο το ΕΚ θα ψηφίσει και τον κανονισμό ePrivacy. Δηλαδή θα αποφασίσει ποιος θα μπορεί να βλέπει τί έχει μέσα στο κινητό σας!

“Και γιατί με το Ποτάμι και όχι με το ΚΙΝΑΛ όπου θα είχατε περισσότερες πιθανότητες εκλογής αφενός και αργότερα να “αξιοποιηθείτε” στους κυβερνητικούς μηχανισμούς; Καλύτερες πιθανότητες έχετε να σταδιοδρομήσετε στην πολιτική από το ΚΙΝΑΛ”.

Οι γνήσια κεντρώες και προοδευτικές πολιτικές επιλογές τα τελευταία πέντε χρόνια εκφράζονται σταθερά από το Ποτάμι. Τον τελευταίο χρόνο που το Ποτάμι είναι αυτόνομο, φαίνεται ανάγλυφα η διαφορά του από το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το Ποτάμι την στήριξε, κριτικά πάντα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν πήρε υπουργείο όπως ο Θεοχαρόπουλος, ο Μωραΐτης και ο Τόλκας. Έπειτα, το Ποτάμι ψήφισε τα νομοσχέδια υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ η Φώφη Γεννηματά απείχε από την ψηφοφορία και του συμφώνου συμβίωσης το 2015, αλλά και της ταυτότητας φύλου του 2017. Εμείς είμαστε υπέρ του διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, το ΚΙΝΑΛ όχι. Οπότε, εγώ δεν είχα καμία σχέση με αυτούς. Αναζητώ πάντα την πολιτική επιλογή που κοιτάζει μπροστά, στο μέλλον. Όχι στα φθαρμένα σύμβολα της δεκαετίας του 1970.

“Ο κόσμος γνωρίζει από προβεβλημένες, μηντιακά, υποθέσεις. Μάλιστα αρκετοί σας κατηγορούν για υπερβολική αγάπη στη δημοσιότητα. Όμως κάποιοι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι έχετε ασχοληθεί με τις υποθέσεις ανθρώπων που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα, κυριολεκτικά και με αστείες αν υπήρξαν κιόλας αμοιβές. Και ήταν υποθέσεις για τις οποίες αφιερώσατε πάρα πολύ χρόνο. Τι είναι αυτό που σας κινητοποιηθεί για να ασχοληθείτε με τους συμπολίτες μας στο περιθώριο; Το λέτε ηθικό χρέος ως άτομο; Αίσθημα ευθύνης ως νομικός; Ατομικό ηθικό κώδικα; Συμπόνοια ή φιλανθρωπία;”

Είναι κάτι λίγο πιο απλό. Οι υποθέσεις στις οποίες αναφέρεστε, με ενδιέφεραν από καθαρά επιστημονικό ενδιαφέρον. Έτυχε να αφορούν άτομα από τις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Δεν είμαι ήρωας, δεν συμπαθώ εξάλλου τους σωτήρες και τους μεσσίες. Έχω μια αγάπη για το σπάνιο, το διαφορετικό, το μοναδικό, το bizzare στα νομικά. Μου αρέσουν οι υποθέσεις που ανοίγουν καινούργιους δρόμους. Αυτό είναι όλο. Η πιο όμορφη στιγμή μου ως δικηγόρος ήταν όταν για πρώτη φορά ένα νέο παιδί αναγνωρίστηκε ως αγόρι, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργεία. Αυτό έγινε πριν καν υπάρξει ειδική νομοθεσία. Θεωρώ ότι άλλαξε μια για πάντα την αντίληψή μας για κάτι τόσο θεμελιώδες όσο είναι το φύλο.

“Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζετε ως υποψήφιος; Μέχρι τώρα αποτιμάτε θετικά την εμπειρία;”

Είναι μια καταπληκτική εμπειρία, δεν σας κρύβω ότι απορώ πώς δεν είχα ασχοληθεί τόσα χρόνια. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι οι πόρτες των μέσων ενημέρωσης που έκλεισαν επειδή δεν είμαι κυβερνητικός ή άχρωμος πολιτικά. Έχω καταγγείλει την κακόβουλη συμπεριφορά της ΕΡΤ απέναντί μου, η οποία ενώ αρχικώς με είχε στο “περίμενε”, μετά ισχυρίστηκε ότι δήθεν είχε προγραμματίσει καλεσμένους για την ημέρα της ομοφοβίας. Την εν λόγω ημέρα (17/5/2019) δεν προβλήθηκε καν η εκπομπή που είχα ζητήσει να εμφανιστώ! Βλέπω, αναντίστοιχα, τον πρωτοεμφανιζόμενο υποψήφιο που έχει και τις κυβερνητικές προσβάσεις και τα ατέλειωτα λεφτά να είναι παντού. Η διαφορά μου όμως μαζί του δεν είναι οικονομική και κοινωνική. Είναι η διαφορά του ενεργού πολίτη από τον αλεξιπτωτιστή.